HPV, a leghíresebb nemi betegség

A humán papillomavírus (HPV) az egyik legelterjedtebb szexuális  úton terjedő betegség, amely elsősorban a nőknél okoz komoly problémákat. Óvszerrel nem lehet védekezni ellene, ha tünet is kíséri, száz százalékosan szinte alig gyógyítható.

Mindenki hallotta már, de mi is az a HPV?

A humán papilloma vírus (HPV) egy DNS-víruscsoport, mely a bőrön és a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat, előfordulása meglehetősen gyakori, a világon az egyik legelterjedtebb. Több mint száz típusát ismerjük, a vírus a hámsejteket, illetve nyálkahártya sejtjeit fertőzi meg és ott szaporodik. Ha a fertőzés megtörténik, az esetek legnagyobb részében a test immunrendszere megszabadul a vírustól bármely egyéb beavatkozás nélkül. Sokan nem is tudják meg soha, hogy fertőzöttek voltak.

A HPV esetében nem létezik biztonságos szex?

A korábbi járványtani tanulmányok alapján a HPV esetében a “biztonságos szex”, azaz a kondom kevésbé jelent védelmet, mint más szexuálisan terjedő betegségek esetében. Míg a gonorrhoea,hepatitis,szifilisz vagy a HIV esetében jelentős védelmet nyújt az óvszer, a HPV-nél ez kevésbé hatékony, mert a papilloma vírus nem olyan érzékeny, és nem szigorúan a nyálkahártyához és a nemi váladékhoz kötődik. A partnerek akár évekig is hordozhatják HPV-t így szinte lehetetlen megmondani, hogy ki adta át kinek. A HPV fertőzés nem annak a jele, hogy bárki „félrelépett”.

A HPV tünetei és diagnózisa

Nők esetében a fertőzés gyanujátn egy méhnyakkenet-vizsgálat, az úgynevezett PAP-teszt is jelezheti. Ez egy egyszerű, szinte fájdalommentes eljárás, amely azt hivatott megállapítani, hogy a méhnyak szövetében nem alakult-e ki olyan elváltozás, amely később esetleg rákos daganatot okozhat. A viszonylag egyszerű eljárás azonban nem árulja el, hogy a fertőző ágens melyik rizikófaktorú csoportba tartozik.A végleges diagnózist HPV tipizálással lehet felállítani. Elviekben a HPV-t a férfiakban is ki lehet mutatni, azonban az eljárás tömeges elterjedésére vajmi kevés az esély. Már a fertőzést csupán valószínűsítő teszt is azzal jár, hogy a hímvessző bőrére mintegy 10 percre hígított ecetsavat cseppentenek, azonban biztos választ csak egy kimetszéses szövettani vizsgálat adhat, ami még ennél is kellemetlenebb. Tekintve, hogy maga a fertőzés nem, vagy csak kevés kellemetlenséggel jár a férfiak számára, érthető, ha nem rohannak tömegesen kivizsgáltatni magukat. A fertőzések csökkentésének terhe ezáltal szinte kizárólag a nők vállát nyomja.

A HPV kezelése

Jelenleg nincs olyan kezelési módszer, illetve gyógyszer, amellyel a HPV-fertőzést száz százalékosan gyógyítani lehet. A legtöbb típus azonban ártalmatlan, nem is igényel kezelést és az immunrendszer eltávolítja. Amennyiben azonban már atípusos sejtek is kialakultak a HPV-fertőzés talaján, nőgyógyászati, sebészeti beavatkozások során ezen sejtek eltávolíthatók, így előzve meg a daganat kialakulását. LOOP konizáció,méhnyak mintavétel a lehetséges kezelési módozatok. A legfontosabb a megelőzés.Jelenleg világszerte három vakcinát árusítanak, amelyek a HPV néhány fajtája ellen lettek kifejlesztve:a Gardasil 9 kilenc, a Silgard 4, a Cervarix 2 tipusu HPV törzs ellen nyújt védelmet. A forgalmazók szerint mindhárom védelmet nyújt a 16-os illetve 18-as típusú humán papilloma vírussal történő első alkalommal történő fertőzés ellen.Ennek jelentősége abban áll, hogy ezek a törzsek felelnek a méhnyakrák kialakulásának döntő százalékáért.