MEDSERV+ méhnyak szűrővizsgálat

MEDSERV+ méhnyak szűrővizsgálat

MEDSERV+ méhnyak szűrővizsgálat

MEDSERV+ Új vizsgáló módszerek a méhnyak daganatok szűrővizsgálatában!

Magyarországon évente 1000 új invazív méhnyakrák kerül felfedezésre és közel 400 nő hal meg egy olyan betegségben, amely nagyrészt felismerhető és gyógyítható a teljes kifejlődése előtt.

A kiterjesztett méhnyak szűrési módszer a MEDSERV+ révén a hagyományos méhnyak kenet mikroszkópos vizsgálata mellett 14 magas kockázatú HPV vírus azonosítása, a HPV 16 és HPV 18 kimutatása cobas 4800 teszttel, valamint a CINtec PLUS teszt révén a méhnyakrák szűrővizsgálatának pontosságát a többszörösére emeljük. Megerősítik vagy kizárják a méhnyak súlyos hámelváltozásainak jelenlétét, segítséget nyújtanak a bizonytalan cytológiai eredmények elbírálásában. Ezáltal a nem indokolt méhszáj műtétek elkerülhetővé válnak, a cytológia által fel nem fedezett súlyos hámelváltozások, daganatmegelőző állapotok igazolása pedig az időben elkezdett kezelést biztosítja.

A szomorú statisztikai adatok egyik oka az alacsony átszűrtség, vagyis a széleskörű, megelőzést hangoztató kampányok ellenére sem jár a veszélyeztetett korosztály nőgyógyászati szűrővizsgálatokra. A jelenleg alkalmazott méhnyak cytológiai vizsgálat - Pap test - alacsony érzékenysége szintén felelőssé tehető a rákmegelőző állapotok 20-30 %-nak fel nem ismeréséért!

Mi ennek az oka?

  1. A mintavételben rejlő hibalehetőség. A kenetbe nem kerülnek bele a daganatos burjánzásnak indult sejtek, ezért a vizsgáló negatívnak fogja értékelni a kenetet. A levétel technikája, a kenet készítése ennek egyaránt oka lehet. Európában ezért javasolják az 1-3 évente ismételni méhnyak szűrést, mérsékelve a hibalehetőséget egy akár 5-10 évig tartó folyamat, a méhnyak sejtjeinek daganatos elfajulásának időbeni diagnosztizálásában.
  2. Szakmai értelemben nem vehető kétszer ugyanolyan kenet-nem lépük bele kétszer ugyanabba a folyóba. Vagyis nem tudunk kétszer ugyanonnan, ugyanolyan kenetet produkálni.
  3. Az értékelő cytológus szintén hibázhat. Szakembereinkkel szemben a legmagasabb követelményeket támasztjuk, a nemzetközi szinten is elismert képzési, továbbképzési rendszerek ellenére az emberi tényező soha nem zárható ki teljesen.

A cytológiai vizsgálat nem az okokat tárja fel, hanem a már kialakult enyhe, közepes vagy súlyos daganatmegelőző állapotokat vagy daganatos elváltozásokat tárja fel. Mára egyértelművé vált a magas kockázatú HPV-hrHPV /high riskHPV/ és a méhnyakrák közötti közvetlen összefüggés. 95 %-ban a magas kockázatú HPV felelős a méhnyakrákos esetek kialakulásáért.

A cytológiai vizsgálat a HPV vírust nem tudja kimutatni, hanem a fertőzöttség hatására a méhnyak sejtjein kialakult, fénymikroszkóppal látható elváltozások alapján veti fel a HPV fertőzés gyanúját.

Azonban a korábban említett 30 százalékban ezek az elváltozások nem kerülnek diagnosztizálásra.

A fenti problémára egy új méhnyak cytológiai szűrővizsgálat a MEDSERV+ jelent megoldást.

Ez egy három részből álló kombinált szűrővizsgálat, amely a hagyományos méhnyak kenet mellett a cobas®4800 révén 14 magas kockázatú HPV vírustörzset mutat ki, emellett külön vizsgálja a HPV 16/18 törzseket.

A CINtec PLUS biomarkerek révén pontosan kimutatja, hogy a méhnyakrák vagy rákmegelőző állapot kialakulásának melyik stádiumban van. Segítségével az ASC esetek száma jelentősen csökken, a HSIL leletekről leválasztja az ezeket utánzó, de nem súlyos dysplasias folyamatokat. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy egyértelműen eldönthető a sebészeti beavatkozás szükségessége vagy elvetése, elkerülve a felesleges műtéteket, amelyek elsősorban a gyermekvállalás előtt álló nők számára bírnak nagy jelentőséggel.

A vizsgálat igazolja a hrHPV jelenlétét kiszűrve a 30 százaléknyi fokozottan veszélyeztetett beteget, akiknek egyébként negatív a cytológiája. A mintavétel helye, technikája nem befolyásolja az eredmény és mivel DNS teszten alapul, objektív.

A MEDSERV+ részeként végzett hagyományos cytológiai vizsgálat pedig kiszűri azokat a betegeket, akiknél nem a HPV vírusfertőzés áll a méhnyakrák kialakulásának hátterében.

A MEDSERV+ vizsgálat technikája megegyezik a hagyományos cytológiai vizsgálatéval, ezért nem jár kellemetlenséggel.

A MEDSERV+ teszt természetesen nem helyettesíti, hanem kiegészíti a rendszeres nőgyógyászati vizsgálatot, főleg a kolposzkópos szűrést, ahogy az egyébként maximálisan javasolt HPV elleni védőoltás sem jelet végleges megoldást a HPV és a méhnyakrák elleni küzdelemben.

A MEDSERV+ kiterjesztett méhnyak szűrő teszt rendelőinkben elérhető.

  • Hagyományos cytológia
  • Liquid base
  • CINteC PLUS
  • Cobas4800 HPV teszt, 14 hrHPV és 16/18 HPV

A teszt mellett a rendelés vizitdíja is fizetendő!