A Candida mint népbetegség

A Candida gomba túlszaporodása a szervezetben ma rendkívül elterjedt. Kezdeti stádiumban általában nem ismerik fel a betegséget, mivel a többség nincs is tisztában ezzel a problémával, pedig a fertőzés és a szövődmények megelőzhetőek lennének.

Mik a Candida kiváltó okai?

A túlzott szénhidrát fogyasztással,az egyre gyakrabban alkalmazott antibiotikus kezeléssel és az immunrendszert elnyomó hatások növekvő mértékével a gombás fertőzések száma folyamatosan növekszik. A Candida nemzetség az élesztőgombák közé tartozik, gombás fertőzéseket okozhat (candidiasis) emberekben és állatokban is. A Candida felelős többek között a bőrgomba, a hüvelygomba fertőzések jelentős részéért, a szájpenész nevű betegségért, de egyes esetekben akár gyakran végzetes véráram-fertőzést,gomba szepszist is előidézhet elszaporodása. Mai, civilizált világunkban kétségtelenül rengeteg negatív hatás éri az emberi szervezetet: bizonytalanság, stressz, étkezési szokásaink megváltozása, az élelmiszerek minőségéről és a hozzáadott adalékokról nem is beszélve. Ezek minden bizonnyal hozzájárulnak belső egyensúlyunk felbomlásához.

Candida: életkortól függetlenül támad

Candida-fertőzés újszülött kortól idős korig bárkinél kialakulhat. A gomba elszaporodását az immunrendszerünk akadályozza meg. Mivel az immunrendszer születésünkkor még éretlen, ezért gyakran alakulhat ki csecsemőkön az úgynevezett szájpenész. Bizonyos esetekben kialakulhat gombás fertőzés serdülőkor előtt és menopauza után. Becslések szerint a nők 75 százalékában fordul elő életük során gombás hüvelygyulladás, a hüvelyfertőzéses, ezek legnagyobb részét gomba, az esetek túlnyomó többségében a Candida okozza. Csaknem minden második betegnél ismétlődően, többször kialakulnak a tünetek.

Candida túlszaporodásának lehetséges tünetei:

Húgyúti és nemi szervi tünetek: hüvelyi panaszok (viszketés, égető érzés), ciszta, meddőség, menstruációs zavarok, kiütések a nemi szerven, prosztatagyulladás, húgyúti gyulladások.

Idegrendszeri tünetek: krónikus fáradtság, állandó ingerlékenység, labilis lelkiállapot, indokolatlan depresszió, koncentrációs nehézségek, alvásproblémák, krónikus migrén.

Bőrgyógyászati panaszok: csalánkiütés, viszkető bőrfelületek, vörösödés, ekcéma; hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás.

Gyomortáji panaszok: gyomorégés, haspuffadás, gázképződés, hasfájdalom, hasmenés vagy székrekedés; éhség esetén jelentkező (esetleg remegéssel járó) rosszullét, vastagbélgyulladás.

Gyermekek esetében: hiperaktivitás, tanulási nehézségek, gyakori felső légúti és középfül-gyulladások, bőrviszketés, hasfájás, hasmenés, étvágytalanság.

 

Kezelési javaslatok:

Szigorúan kerülni minden olyan élelmiszer és gyógyszer fogyasztását, amely a szervezet savasításával a gombák táplálékát képezi. Ilyenek a finomított cukor, csokoládé, cukrozott üdítőitalok, szörpök, élesztővel, illetve fehér lisztből készült élelmiszerek, erjedt, illetve erjedéssel készült termékek, alkoholtartalmú italok, ecetes élelmiszerek, penészgombás termékek (például kéksajtok). Kerülendő az antibiotikumok felelőtlen használata, és minden olyan élelmiszer, amely megterheli a szervezetet és az immunrendszert. A bél mikroflórájának megerősítése probiotikus készítmények segítségével lehetséges. Nagy dózisú és hosszan tartó gyógyszeres kezelést igényelnek azok az esetek, amikor a Candida-fertőzés legyengült immunrendszerű (immunszuprimált) betegeknél jelentkezik, (például HIV-fertőzöttek,leukémia,) . Bármelyik is tűnik helyes útnak, csak a szakorvossal folytatott konzultáció után szabad elkezdeni a megfelelő gombaellenes kezelés.