Az endometriózis gyógyszeres kezelése Visanne-el

Endometriózis akkor alakul ki, amikor a méh nyálkahártyája- az endometrium szövet- a méhen kívül is megjelenik a női szervezetben. Mivel a hasüreg különböző pontjain megtapadt, petefészek hormonokra reagáló endometrium szigetek a menstruációs ciklussal szinkronban aktivizálódnak, erős hasi panaszokat, véres vizeletet, székletet, éles fájdalmat, a sok panasz mellett meddőséget is okozhatnak. Az egyik lehetséges kezelése mód gyógyszeres terápia, a Visanne nevű készítmény a kezelőorvossal való egyeztetés után gyakran vezet eredményre.

 

Az endometrózis fogalma

Az endometriózis szerencsés esetben lehet enyhe lefolyású, másoknál mérsékelten súlyos, sokaknál rendkívül súlyos tünetekkel jár. A nőket kínzó betegség azt jelenti, hogy a méh nyálkahártyájából a méhen kívül is megjelenik egy bizonyos mennyiség. A folyamat hatására a hasüreg bármely pontján kialakuló endometriotikus plakkok, hasi fájdalmat, hegszövetet és összenövéseket eredményezhetnek. Ez rendkívüli fájdalommal járhat együtt, a tünetek erőssége különösen a menstruáció ideje alatt fokozódik. Tünetei lehetnek még a túlzott vérzés, a más testrészekben is megjelenő fájdalom, súlyos esetben pedig a meddőség.

Az endometrózis tünetei is kialakulása

Az endometriózis kialakulhat gyakori gyógyszeres és fájdalomcsillapító kezelések, állandó, alacsony szintű gyulladások, mozgásszegény életmód, krónikus stressz, helytelen táplálkozás, de szülés, császármetszés vagy fordított, a petevezetőn a hasüregbe történő menstruáció kapcsán is.  Kezelés nélkül az állapot tovább romolhat. Az endometriózis kezelése gyógyszeres és műtéti úton történhet. A megfelelő módszert az endometriózis elhelyezkedése, a  tünetek intenzitása illetve az határozza meg, hogy a beteg szeretne-e a közeljövőben gyermeket vállalni. Természetesen a nőgyógyásszal folytatott konzultáció nélkülözhetetlen a kezelés felállításához.

Visanne, avagy hormonnal az endometrózis ellen

A szakorvosok által leginkább ajánlott készítmény a Visanne, mely csökkenti az endometriotikus szövet képződését a hasüregben.. A Visanne progsteron hormont tartalmaz, egész pontosan dienogeszt található benne. Fontos tudni, hogy a Visanne szedése alatt a hüvelyi vérzés csökken, akár meg is szűnhet. Néha pecsételő vérzés jelentkezik. Ha emelkedik az ösztrogén hormonszint, a az endometriális szövettel együtt az endometriózis is megvastagodik, ha csökken, a nyálkahártya lelökődhet, ezért lehet eredményes az ösztrogén szintet csökkentő hormonok szedése, de csak szakorvos ajánlásával. A Visanne-kezelést a havi ciklus bármelyik napján elkezdheti a beteg, megszakítás nélkül, folyamatosan kell szedni, kivéve akkor, ha a doktor nem másként rendelkezett.Kezelés mellett fontos a folyamatos kontroll a kezelés hatékonyságának értékeléséhez.